От няколко месеца насам електроразпределителното дружество ЧЕЗ е съкратило наполовина срока

...
От няколко месеца насам електроразпределителното дружество ЧЕЗ е съкратило наполовина срока
Коментари Харесай

ЧЕЗ скъси на 10 дни срока за плащане на сметките за ток

От няколко месеца насам електроразпределителното сдружение ЧЕЗ е съкратило на половина периода за заплащане на сметките за ток на битовите консуматори. Столични клиенти на компанията сигнализираха, че от октомври 2020 година интервалът за заплащане на употребяваната електрическа енергия без неустойки за закъснение е единствено 10 дни , до момента в който преди компанията даваше 20 дни толеранс.

Скъсяването на времето за заплащане на сметките за ток изглежда странно на фона на гласуваните през 2020 година поради пандемията отсрочвания за редица комунални услуги, налози и локални такси. Някои от тези отсрочени заплащания, като корпоративните налози и локални данъци, са в сила и през тази година.

Промяната е станала тихомълком, без ЧЕЗ да уведоми предварително своите клиенти, поради което и много от тях към момента не са забелязали новите периоди във фактурите си. Това обаче носи риск хората да се трансфорат в извършители и да бъдат глобени с лихва за просрочието.

Най-големи усложнения изпитват клиентите, които са организирали заплащането на сметките по банков път на избрана дата, която в този момент се оказва отвън интервала за безлихвено разплащане. Притеснени са и клиентите на ЧЕЗ, които получават фактурите си за употребяваната ел. сила в средата на месеца, при което падежът за заплащане към този момент се пада на 24-25 число, т.е. преди приемането на трудовото заплащане. Досега те са имали 20-ина дни да покрият задължението си, т.е. до края на месец или началото на идващия. При липса на към момента преведена заплата тези консуматори в този момент са принудени да забавят заплащането, заради което им се начислява лихва за всеки ден просрочие (дневният размер на законната рента за просрочени парични отговорности е еднакъв на 1/360 част от 10% годишна лихва). А в случай че заплащането не се случи и след още 10 дни, следва спиране на електрозахранването.

" Сега " насочи питане към ЧЕЗ кое постанова това фрапантно съкращаване на периода за заплащане на сметките на ток, изключително на фона на вихрещи се една след друга талази на COVID-пандемията. 

От " ЧЕЗ Електро България "  отговориха, че още от 2007 година в утвърдените от ДКЕВР Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия определената дълготрайност на интервала за заплащане е 10 дни. Компанията обаче е посочвала във фактурите на своите клиенти двойно по-дълъг срок - 20 дни, който е останал подобен и по време на изключителното състояние предходната година поради пандемията.

От септември 2020 година обаче " ЧЕЗ Електро България " взема решение да съкрати интервала за събиране парите от своите клиенти до този, избран в Общите условия, като аргументите още веднъж са свързани с ковид. Преди пандемията компанията е имала задоволителен финансов запас да се разплаща всеки месец с оператора на електропреносната мрежа, други контрагенти и Национална агенция за приходите, без значение, че е изчаквала 20 дни своите клиенти да преведат парите за употребяваната от тях сила. В изискванията на пандемия и отрицателните финансови и стопански последици от нея, сдружението към този момент не може да поеме тази тежест, по тази причина открива нормативно избрания 10-дневен период за заплащане, показаха от " ЧЕЗ Електро България ".

От сдружението твърдят, че при забавяне на заплащането постоянно първо уведомяват клиентите си по телефон, по е-поща или с писмо на книжен притежател. ЧЕЗ Електро осведоми и със sms клиенти, пропуснали общоприетия период за заплащане на сметката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР